Thursday, May 13, 2010

semangat baru utk kehidupan yg lebih sihat...

Ntah kenapa tetiba aku teringat balik pd blog yg dah b'sawang x di buka... juga rutin diet yg dah ke laut... itupun sbb bukak blog kelab diet mr.bam.. tgk2 ade blog aku dlm blog list dia... baru aku tingat aku ade blog... thanks mr.bam cz sudi letak my blog dlm ur blog list.... actually aku nk cite rutin diet aku yg ke laut tu... lepas raya haji tu aku dh bantai start mkn nasi tanpa menoleh kiri dan kanan.. padahal time tuh berat dah turun ke 75kg dari 83 kg...
adus...nyesal tak sudah... pastu aku plak sambung study amik epjj kat uitm.. maka berteraburla segala rutin harian ... kadang siang x sempat mkn..mlm membelasah 2 pinggan nasi... aduh...malunyer ngan kengkawan diet yang dah berjaya tuh.... pas abis exam baru ni... tetiba segala sendi rase b'denyut2 sakit... dan tetiba aku tersedar baju2 ku mula ketat..lantas tanpa m'buang masa aku trus gi spa tpt biasa aku mensaunakan diri... ya Allah...berat dah naik sampai 82.5kg.... apa nk jadik ni!!!! patutla asyik kena perli ngan my hubby.. kater perut ku mcm pompuan pregnant....dia pun membebel la ckp sampai bila nk besar mcm ni..kalo xder penyakit takper...skrg ni mcm2 penyakit yg ade berkaitan ngan obesiti...esoknyer aku gi klinik...yer..darah tinggi ku naik 158/95... doktor sgt terkejut... sbb katenyer aku muda lg camner leh ade darah tinggi... huhuhu...takut sbnrnye..sbb mak aku pun penah kena strok 3 thn lps.. kalo bole aku x nk la mewarisi penyakit yg sama... maka dgn azam dan tekad ingin kehidupan baru yg lebih baik dan sihat...aku betulkan niat dan kuatkan hati untuk menurunkan berat yg terlebey ni.... dan berita baik ni di sambut dgn gembiranya oleh suamiku... alhamdulillah....ya Allah..Kau kuatkan dan tetapkanlah hatiku ini.... amin...

maka dengan ini aku memulakan sessi rutin dietku dengan Bismillahirrahmanirrohim....
aku mula start diet pada 05/05/2010... sehingga la pada hari ni..aku belum lagi menjamah nasi.. alhamdulillah...badan dah mula selesa dan aku masih bertenaga w/pun hanya b'sarapan dgn sebiji epal ... tp mkn mlm aku ttp ambil sup sayur atau ayam rebus.. x nk kurus tp sakit... sauna juga aku mula buat setiap hari... alhamdulillah sehingga hari ini 13/05/2010...beratku mula menunjukkan penurunan... tp lupa plak nk snap gambar... insya'allah ptg ni aku nk sauna lg .. so aku akan snap gambar guna kamera hp cap ayam aku nih.... hrp2 hari ni ade lg penurunanla...
ops...lupa plak nk citer pasal target.... aku nk target jangka pendek dulu... sebulan sekali wat target baru...barulah rase diri tak terbeban sgt... aku harap 31/05/2010 nanti berat aku akan turun ke 76kg sekurang2nyer... 82.5 - 76 kg = 6.5 kg sebulan.... CHAIYOKK AIN!!! U CAN DO THE BEST!!! kepada kengkawan yang punyer misi yang sama..mari kita sama2 berusaha untuk kehidupan yang lebih sihat... sekiranya saya tersasar dari landasan...maka tegurla saya...saya terima dgn hati yang terbuka.... ( terima kasih jadi kwn alam cyber saya.)

Tuesday, November 17, 2009

berita buruk dan berita baik....

kita mulakan dulu dgn berita buruk..... pengakuan benar oleh peserta 99HTN...huhuhu... adelah saya yang bernama darwyshahaini ingin membuat pengakuan bahawasanya saya telah menelan nasi sebanyak 3,4 suap pada hari raya aidiladha yg pertama... huhuhuh....bersalah sesangat rasenyer.... kisahnyer gini...ingatkan raye ni malas ler nk masak apa2... nk beli lemang jer bwk balik umah org tua...tetapi emakku telah membuat pesanan ringkas yang cukup membuatkan aku kantoi...(ceh..ade ati nk salahkan org lain plak)..
aku : raye ni mak masak aper?
mak: tak tau lagi..tapi nanti masakkan mak nasi minyak atau nasi beriani yer..
aku : erkkk... ermm... baik lah mak...(jawapan anak yg solehah)...

maka bila acara masak memasak itu tiba..adelah mustahil bagi aku untuk x merasa makanan yg aku masak... so.. mcm manapun aku mesti nk merasa takut terlebih masin..atau tawar sangat ker... dan di situ juga aku telah terkantoi... time balik umah mak..mak dok pujuk aku makan dgn dia...so untuk tidak menghampakan permintaan dia..aku pun senduklah sikit nasi..kat ujung senduk..pastu cover ngan sayur byk2... so aku x lah mkn nasi tu byk....sekian....maafkan saya... nak denda apa2pun saya terima..uhukkk....




BERITA GUMBIRA PLAK...semua yg aku jupe time raye tu puji aku dah kurus...kurus?? wakakaka...puji ker perli ni....tp rase kembang gak bila org puji cenggitu.... mari kita tgk gambar yg aku amik sebelum gi kerja...baju ni size 42... rase mcm dah longgar bhgn pinggang n perut... ukur pinggang pun sudah turun dari 36 ke 33inci....hehehhe...sukernyer....









tp sy rase x derlah kurus sgt...cuma nampak shape ajer... itu mungkin hasil x makan nasi, bersauna hampir 1 jam tiap2 hari(kecuali weekend), workout dan bertungku.... tp seriously..kalo kita bertungku mmg perut cepat turun...tp bila tgk gambar2 kat atas tu xdelah kurus mana pun...berat lum timbang lg...tp rase mcm naik je ni...











Monday, November 16, 2009

update hari ke 16....

aduh..cuaca mendung cam gini sedap tidor ni..nk update blog pun malas... nasib baik kempen 99HTN masih berjalan dengan lancar.... skrg ni rasenyer kalo tgk nasi mcm dah x bernafsu sgt mcm dulu2... ain dah x ingat menu apa yg ain makan sepanjang minggu lepas... tp nasi memang tidak termasuk langsung di dalam list menu tersebut...alhamdulillah...hubby pun dah tegur..badan dah makin slim dan makin seksi..opppsss.... budak2 yg belum kawen..sila main jauh2 yer...ni cerrita hanya utk ibu2 yg sudah mendirikan umah dan tangga... hehehe.... ingat nk upload gambar...tp mcm biasala...wayar usb x bwk... rase mcm x byk turun jer minggu ni...takut naik jer..sebab semlm gi umah mentua..melantak mcm2.. dgn ikan bakar, bihun sup, jemput2 cicah sambal,karipap,pisang goreng,keledek goreng,kuih keria,dannn yang palinnngg pantannggg... ABC...uwaaa.... mcm mana leh langgar pantang minum ais ni...huhuhu...banyak gilerkan makan smlm...nk nanges pun dah xde gunanya...time mkn x hingat donia... huhuhu..petang ni nk timbang kat sauna... takutnyer..... perut rase mcm kembung semacam jer ni.... timbang camry kat umah tu telah di baling oleh anak kesayangan aku...jd.. aku mcm x caya sangat timbang tu..takut lari jer... kita tgk ptg nanti punyer timbang...cz kat sauna tu dia guna timbang digital TANITA...tu yg mcm confident skit ..... harap2 tercapailah nk turun 1kg minggu ni...mintak2 timbullah angka 75.5kg ...amin.....

Wednesday, November 11, 2009

mati akal x sentuh nasi????

eee....dah lamer x update...x reti lah nk cite aper.... kalo bab makan...alhamdulillah..stil undercontrol...nasi x penah sentuh...bukanlah x sentuh.... mati akal x sentuh nasi??? sentuhla sebab suapkan nasi kat anak....kate ibu mithali kan... apa kejadahnya biarkan anak kebulur x makan nasi...dah la anak cikeding jer...x membesor mcm umminye.... tak caya cuba tgk gambar anak ain.....kecikkan...heheee..ni gambar lama...time ni baru 10 bulan..tp berat dia baru 5kg++.. kecikkan...kalo jupe doktor asyik kena nasihat bagi anak makan byk2... abis tu dah anak x nk mkn..xkan nk paksa plak...

awysh...ummi rindu kat awyshhh......
ala ...cayang anak ummi...mmmmuaahhh......

ni la muka ummi darwysh yg terbaru...sangat melebar dan sangat menembam hokay....tp still maintain ayu...hehhe...time ni tgh drive nk gi keje pg td....


nk cite bab diet plak...ain still maintain diet...sauna tetap setiap hari at least 50minit... cuma weekend x gi sbb nk spend time utk hubby n awysh... last saturday adelah merupakan my besday yg ke 31...huhuhu...tua dah..... dan buat pertama kalinya ain x sentuh nasi di hari jadiku dgn jayanya.....yes!! syabas beteh.... hehehee..... kitorg celebrate kat sg congkak wat BBQ jer... mkn2 ikan bakar,udang n sotong bakar...semuanyer...clean tanpa oil...alhamdulillah..... dan pada hari isnin lepas....seperti biase ain gi sauna ....dan telah menimbangkan diri ini di atas mesin timbang ittew....sampai berkeriut bunyinyer....jeng...jeng...jeng.....


owh...lihatlah donia......tercapat target nk turun 1.5kg minggu lepas...alhamdulillah...syukur2... so this week...target nk turun 1kg plak... harap2 tercapailah hendaknyer.....
kepada kengkawan semua....meh kita kuatkan semangat untuk mencapai berat badan ideal.....
CHAIYOK! CHAIYOK!
BMI : 28.79....( STILL OVERWEIGHT)huhuhuhu...



Friday, November 6, 2009

busy la plak....

mula2... terima kasih kpd semua yg sudi berkenalan dan membaca blog blur saya...esp sudi bg komen, bg support dan jd follower blog say...owwhhh i'm touched hokay...

ain dah janji nk cite satu cite sedihkan... tp x sempat nk scan gambar la plak... benci tau scanner tu wat hal... x leh nk scan gambar la plak..tunggu hari isnin dpn la...

so nk cite progress terbaru n menu...

khamis ( 05/11/2009)

pg : breakfast: 1/2 karipap kiut
5 suap bihun goreng
herbalife shake
500ml teamix

kul 4.00ptg : wat sauna 50minit
sit up 20x
cycling 3 km

kul 8.00mlm : 1 mangkuk kecil bihun tomyam
1 gelas limau suam

huhuhu...semalam makan byk....

menu ari ni plak
jumaat ( 06/11/09 )
pagi : breakfast - karipap 1 biji
pau sambal - 1 biji
herbalife shake
500 ml teamix

lunch : 2.30ptg - bakso - 1/2 mangkuk jer..daging mkn seketul jer.. baki bg kat kwn
- 1 gelas limau suam


ptg ni nk gi wat sauna lg.... best dpt bersauna...bdn rase cergas jer.... berat?? hehehee... memang ader penurunan... tunggu hari isnin nanti saya hapdet hokay... hopefully dpt la turun at least 1.5kg... doakan utk sy yer kengkawan....

Tuesday, November 3, 2009

update gambar tembun n scale hidup segan mati x mau..

sorry zel...lambat skit post gambar... ain bab2 menghapdet gambar ni mmg lemau skitla...pastu lintang pukang berterabur entah kemana...belum ader mase lg nk blaja wat blog santek2 mcm blog eynda,mia dan kengkawan yg lain...jeles tgk blog u'oll yg superb kreatif... blog ain blurrr jer.. mcm tuannyer... mari kita saksikannnn jeng...jeng..... tu dia......
wuiyooo...78kg tu...bagus.... 23kg to go...
alamaks..ader plak rambut sesat kat atas tu...sila abaikan sampah sarap di sekitar scale ittew yer....

wah.....mcm itik pulang petang kansss....cuba tgk meja kat belakang...penuh ngan makanan ... mcm mana aku tak tembun sampai mcm ni.... ukuran...40"36"45".. ukuran model gemuks bersaiz xxl hokay....

mak aih... apsal gambar ni lebar semacam jer...cis x nk ngaku dah memang bdn tu dah melebar dgn jayanya..... kalo nk focus muka aku yg mmg dh mcm umur 40 an tu sila klik pada gambar yer... *peringatan : jgn buat selalu..nanti x leh tido mlm..laki aku ckp mcm mak lampir...takper..takper.. dah kurus nanti siaplah....

REGISTER NAME: DARWYSHAHAINI
NO PESERTA : 60
BERAT : 78KG
TINGGI : 163CM
BMI : 29.35(OVERWEIGHT OK..LAGI 0.65 NK MASUK OBESITI)

aku ader kisah sedey sebenonye nk di kongsi... tp tak sempat nk scan gambor ari ni... sedey giler kalo tgk gambor tu... tp xleh cite sbb gambo xder... so esok aku akan cite...
menu semalam:3rd day
dinner :
7.00ptg : 1 cwn air kopi
biskut jacob 5 keping
kepak ayam madu - 1 ketul
roti john - 2 ketul
mlm : h20- 1 liter
opss lupa nk citer...skrg ni tetiap mlm aku wat tungku perut besar ku ittew... dulu mase dlm pantang x buat betul2 sbb czer pastu kena g hspital tiap2 ari tgk baby...so amalan org berpantang semuanyer berterabur... tp dlm seminggu aku wat tungku tiap2 mlm..nampak ader perubahan... ke perasaan aku je ni...takper...nanti aku hapdet ukuran my tummy tu....petang ni nk wat sauna lg.... bahaye x rasenyer kalo kita bersauna setiap hari?? tp aku suke sebab bdn rase lebih ringan....apa yg aku melalut ni... ok..time's up... nk balik g sauna...nanti lambat abis..lambat plak amik darwysh....cian my baby....

ni nk marah ni.....

adelah hari ini aku begitu berkobar2 masuk opis tanpa meletakkan handbag terus on computer... niat di hati ingin mengepos gambar2 untuk 99htn ni.... tetapi bila kuarkan usb cable..adelah amat membangkitkan amarah aku...apsal aku bwk usb handphone laki aku.... bencikkkkkk.... boring.... geram...ni mesti hubby nyer keje...ari tu dia yg last sekali guna usb tu..ntah mana plak dia campak ni... ni yg rase mcm nk memaki org sesuka ati..... sabar...sabar.... nasib baik ade lagi 2 hari.... kalo x mau zel dah reject namaku itu....owh..tidak.....

aku nk update menu aku semalam...
02.11.2009
dinner ( 7.30ptg)
minum air teh - 1 cwn
biskut jacob - 4 keping
bihun goreng - 5 sudu

workout - sit up - 20x
- cycling - 3 km
- sauna - 50 minit

menu ari ni
pagi : minum teamix sahaja ( 1 liter )

tghari : x sempat makan, minum air 500liter
lari jap gi sauna : 50 minit
sit up : 20x

3.30 ptg : makan biskut jacob 5 keping
h2o : 500liter

go..go... nurulaini.... u can do it....