Thursday, May 13, 2010

semangat baru utk kehidupan yg lebih sihat...

Ntah kenapa tetiba aku teringat balik pd blog yg dah b'sawang x di buka... juga rutin diet yg dah ke laut... itupun sbb bukak blog kelab diet mr.bam.. tgk2 ade blog aku dlm blog list dia... baru aku tingat aku ade blog... thanks mr.bam cz sudi letak my blog dlm ur blog list.... actually aku nk cite rutin diet aku yg ke laut tu... lepas raya haji tu aku dh bantai start mkn nasi tanpa menoleh kiri dan kanan.. padahal time tuh berat dah turun ke 75kg dari 83 kg...
adus...nyesal tak sudah... pastu aku plak sambung study amik epjj kat uitm.. maka berteraburla segala rutin harian ... kadang siang x sempat mkn..mlm membelasah 2 pinggan nasi... aduh...malunyer ngan kengkawan diet yang dah berjaya tuh.... pas abis exam baru ni... tetiba segala sendi rase b'denyut2 sakit... dan tetiba aku tersedar baju2 ku mula ketat..lantas tanpa m'buang masa aku trus gi spa tpt biasa aku mensaunakan diri... ya Allah...berat dah naik sampai 82.5kg.... apa nk jadik ni!!!! patutla asyik kena perli ngan my hubby.. kater perut ku mcm pompuan pregnant....dia pun membebel la ckp sampai bila nk besar mcm ni..kalo xder penyakit takper...skrg ni mcm2 penyakit yg ade berkaitan ngan obesiti...esoknyer aku gi klinik...yer..darah tinggi ku naik 158/95... doktor sgt terkejut... sbb katenyer aku muda lg camner leh ade darah tinggi... huhuhu...takut sbnrnye..sbb mak aku pun penah kena strok 3 thn lps.. kalo bole aku x nk la mewarisi penyakit yg sama... maka dgn azam dan tekad ingin kehidupan baru yg lebih baik dan sihat...aku betulkan niat dan kuatkan hati untuk menurunkan berat yg terlebey ni.... dan berita baik ni di sambut dgn gembiranya oleh suamiku... alhamdulillah....ya Allah..Kau kuatkan dan tetapkanlah hatiku ini.... amin...

maka dengan ini aku memulakan sessi rutin dietku dengan Bismillahirrahmanirrohim....
aku mula start diet pada 05/05/2010... sehingga la pada hari ni..aku belum lagi menjamah nasi.. alhamdulillah...badan dah mula selesa dan aku masih bertenaga w/pun hanya b'sarapan dgn sebiji epal ... tp mkn mlm aku ttp ambil sup sayur atau ayam rebus.. x nk kurus tp sakit... sauna juga aku mula buat setiap hari... alhamdulillah sehingga hari ini 13/05/2010...beratku mula menunjukkan penurunan... tp lupa plak nk snap gambar... insya'allah ptg ni aku nk sauna lg .. so aku akan snap gambar guna kamera hp cap ayam aku nih.... hrp2 hari ni ade lg penurunanla...
ops...lupa plak nk citer pasal target.... aku nk target jangka pendek dulu... sebulan sekali wat target baru...barulah rase diri tak terbeban sgt... aku harap 31/05/2010 nanti berat aku akan turun ke 76kg sekurang2nyer... 82.5 - 76 kg = 6.5 kg sebulan.... CHAIYOKK AIN!!! U CAN DO THE BEST!!! kepada kengkawan yang punyer misi yang sama..mari kita sama2 berusaha untuk kehidupan yang lebih sihat... sekiranya saya tersasar dari landasan...maka tegurla saya...saya terima dgn hati yang terbuka.... ( terima kasih jadi kwn alam cyber saya.)

2 comments:

  1. puan..

    Just want to share with u about DX Lingeri by Elken..

    Diperbuat darr kain Egyptian cotton yang digunakan untuk mumia, kain tidak akan reput dan sangat selesa, tiada besi, tetapi tetulang teflon yang mudah lentur.

    Sangat membantu melangsingkan badan tanpa rasa senak, selesa di pakai ketika period, lepas bersalin, mudah di pakai dan tak perlu buka ketika solat..
    Rugi sgt tak kenal benda ni dari awal... Boleh turunkan berat badan dan menyingkir lemak tanpa sedar...

    Sekiranya set korset longgar boleh alter sehingga saiz mana kite mampu kurus.. Tak perlu diet, mudah di pakai..
    Utk pertanyaan lanjut dan free fitting boleh hubungi saya di 01112191811... Celebrity choice.. Rozita Che Wan, Dato' Siti Norhaliza, Stacy, Raja Ema n ramai lg..

    Rasa dulu beli kemudian..

    ReplyDelete
  2. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete